Shell: Vol gas op scope 3!?

In november 2024 won Shell het hoger beroep tegen Milieudefensie. Het hof vond dat Shell niet gehouden kan worden aan een specifieke uitstootreductie. Shell wil echter wel zijn best doen voor het klimaat en wil in 2050 een “net-zero energy business” zijn. Dit betekent netto nul uitstoot van eigen operaties (Scope 1 en 2) én van verkochte energieproducten (Scope 3, 90% van totale uitstoot). Vooral dat laatste is een uitdaging. Hoe kan Shell zijn eigen klimaatdoelen zeker stellen? Dat vereist een forse accentverschuiving in de strategie.

Hernieuwbare energie

Met een jaarlijkse olie- en gasproductie die in 2023 samen goed was voor 400 TWh aan finale energie, ligt hier een grote verantwoordelijkheid. Shell moet fors investeren in hernieuwbare energie. Om een derde van deze productie via zonnepanelen te vervangen en de rest met windenergie, moet Shell 156 GW zonne- en 88 GW windcapaciteit realiseren tegen 2050. Met de recente kostendalingen is die opgave beslist makkelijker geworden. Ter vergelijking: wereldwijd stond in 2023 al 1400 GW zonne-energie en 1000 GW windcapaciteit opgesteld.

Energieopslag

Energieopslag is essentieel in de energietransitie. Opties voor langeduur-opslag zijn hard nodig om weken zonder zon of wind door te komen. Thermische opslag en flowbatterijen bieden veel kansen daarvoor. Voor de korte duur spelen lithiumbatterijen een sleutelrol, met 3-5 TW aan opslagvermogen tegen 2050i. Deze batterijen vergroten zelfvoorziening en kunnen profijtelijk ingezet worden voor systeemdiensten of op de onbalansmarkt. Een batterij van 4 MWh verdient op de onbalansmarkt – bij een oplaadcyclus per dag en een prijsdelta van 150 euro/MWh – jaarlijks zomaar 200 kE. Voor Shell biedt dit kansen om winstgevend te blijven in de energietransitie. Een praktische stap zou kunnen zijn in te zetten op vehicle-to-grid technology om opslagpotentieel in autoaccu’s te ontsluiten.

Duurzame brandstoffen

De luchtvaartsector zit dringend verlegen om koolstofvrije brandstoffen. Biobrandstoffen, zoals die gemaakt van afvalolie zijn echter niet op grote schaal beschikbaar en leggen beslag op land, water en landbouwgrondstoffen. Power-to-Liquids (PtL) is een veelbelovend alternatief. Deze technologie combineert groene waterstof met CO2, bijvoorbeeld via direct air capture, om synthetische brandstoffen te produceren. Hoewel PtL nog kostbaar is, zullen de productiekosten dalen door opschaling en innovatie. Shell kan hierbij een voortrekkersrol spelen door te investeren in PtL-fabrieken en samenwerkingen met de luchtvaartsector.

Afbouw fossiel energie en opslag CO2

Een snelle afbouw van fossiele energieproductie is een must om wereldwijde opwarming tot 2oC te beperken. Tegelijk moet de resterende CO2-uitstoot worden opgevangen en opgeslagen, bijvoorbeeld ondergronds. Door een verplichting voor CO2-terugname te introduceren, kunnen olie- en gasproducenten verantwoordelijk worden gehouden voor de opslag van emissies uit hun producten. Dit vermindert de noodzaak voor grote subsidies én verdeelt de kosten eerlijk.

Herbebossing

Tot slot moet Shell bijdragen aan het herstel van bossen, die essentieel zijn voor het opslaan van CO2 en het behouden van biodiversiteit. Een ambitieus herbebossingsprogramma kan een deel van Shell’s uitstoot compenseren, maar mag geen vervanging zijn voor emissiereductie.

Kortom

Met grootschalige investeringen in hernieuwbare energie, opslag en duurzame brandstoffen kan Shell zijn klimaatambities waarmaken. Het versnellen van de afbouw van fossiele brandstoffen, gecombineerd met CO2-opslag en herbebossing, horen daarbij. Een ambitieus en uitdagend regelgevend kader, inclusief een gestage verhoging van de CO2-prijs zal al deze inspanningen vereenvoudigen. Het spreekt vanzelf dat Shell zich daarvoor wereldwijd hard blijft maken.

i IEA, 2024. Batteries and secure energy transitions

Over Heleen

Met veel plezier werk ik als zelfstandig adviseur energietransitie voor overheden, bedrijven en andere partijen. In mijn advieswerk bouw ik op ruim twintig jaar ervaring in een reeks aan organisaties en met uiteenlopende energiethema’s.

Als consultant bij TNO en Guidehouse deed ik veel strategisch en beleidsvoorbereidend werk rond energie en klimaat voor o.a. de Europese Commissie, ministeries, energiebedrijven, ontwikkelings- en commerciële banken.

Bij netbeheerder TenneT werkte ik aan flexibilisering van het energiesysteem ten behoeve van balanshandhaving en congestiemanagement, met aandacht voor industriële vraagsturing en energieopslag en voor mogelijkheden van collectief energiemanagement binnen energy hubs op bedrijventerreinen.

Gerelateerde blogs

Groene waterstof: Eggs in two baskets

Groene waterstof: Eggs in two baskets

In het Financieele Dagblad werd eind januari '25 de olifant in de kamer benoemd: Nederland verwacht teveel van zijn groene-waterstofproductie. Het vorige kabinet ambieerde voor 2032 8 GW aan elektrolysecapaciteit - een verdubbeling van het doel uit het Klimaatakkoord...

Lees meer
Elektriciteitskosten in industrie: Europa is de weg

Elektriciteitskosten in industrie: Europa is de weg

De elektriciteitsrekening, inclusief de nettarieven, is voor grootverbruikers in Nederland flink hoger dan daarbuiten, aldus een Kamerbrief van de ministers van EZK. Is het een goed idee daarom nettarieven voor het bedrijfsleven te harmoniseren met buurlanden? Het...

Lees meer
Elektrische voertuigen: Een sleutelrol 

Elektrische voertuigen: Een sleutelrol 

De energietransitie stuit op een groeiend probleem: netcongestie. Met hernieuwbare energiebronnen die tegen 2030 naar verwachting 66-80% van de elektriciteitsvoorziening in Nederland zullen leveren, wordt de druk op het net steeds groter. Elektrische mobiliteit, in de...

Lees meer