Nettarieven de lucht in: Tijd voor actie!

De kosten voor onze energie-infrastructuur rijzen de pan uit. Netbeheer Nederland voorspelt tot 2024 een groei van jaarlijkse investeringen en netbeheerkosten met een factor 2 tot 3, met forse gevolgen voor onze energierekening. In deze blog bespreek ik de stijgende nettarieven en pleit ik voor een versnelde transitie naar een decentraal energiesysteem.

Nettarieven: een pijnlijke realiteit

De kosten voor netbeheer, met name voor elektriciteit, zullen naar verwachting explosief stijgen. Dit betekent dat onze energierekening, ondanks de dalende kosten van duurzame energie, fors duurder zal worden. Hoewel netkosten slechts een deel van de totale energierekening uitmaken, is een verdubbeling of verdrievoudiging van de tarieven een onwelkome ontwikkeling.

De noodzaak van een decentraal energiesysteem

Om de stijgende nettarieven te temperen en de energietransitie te versnellen, is een overstap naar een decentraal energiesysteem cruciaal. Dit betekent:

  • Gelijktijdigheid: Zorgen dat energie opgewekt wordt op het moment dat het nodig is, bijvoorbeeld door slimme sturing van apparaten.
  • Nabijheid: Energie opwekken dichtbij de plek waar het verbruikt wordt, bijvoorbeeld met zonnepanelen op daken.
  • Energieopslag: Overtollige energie opslaan in batterijen, waterstof of andere vormen van energieopslag, ook voor de lange termijn.

Voordelen van een decentraal energiesysteem

Een decentraal energiesysteem biedt tal van voordelen:

  • Betaalbaarheid: Minder afhankelijkheid van dure investeringen in het elektriciteitsnet.
  • Robuustheid: Minder kwetsbaar voor storingen en uitval.
  • Duurzaamheid: Vermindering van CO2-uitstoot en bijdrage aan het behalen van de klimaatdoelen.

De tijd dringt

We hebben geen tijd te verliezen. De stijgende nettarieven en de urgentie van de klimaatcrisis vragen om snelle actie. Laten we 2025 aangrijpen om de transitie naar een decentraal energiesysteem te versnellen.

De stijgende nettarieven zijn een wake-up call. Het is tijd om te investeren in een decentraal energiesysteem dat betaalbaar, robuust en duurzaam is. Alleen dan kunnen we de energietransitie succesvol doorlopen en een leefbare toekomst garanderen.

Over Heleen

Met veel plezier werk ik als zelfstandig adviseur energietransitie voor overheden, bedrijven en andere partijen. In mijn advieswerk bouw ik op ruim twintig jaar ervaring in een reeks aan organisaties en met uiteenlopende energiethema’s.

Als consultant bij TNO en Guidehouse deed ik veel strategisch en beleidsvoorbereidend werk rond energie en klimaat voor o.a. de Europese Commissie, ministeries, energiebedrijven, ontwikkelings- en commerciële banken.

Bij netbeheerder TenneT werkte ik aan flexibilisering van het energiesysteem ten behoeve van balanshandhaving en congestiemanagement, met aandacht voor industriële vraagsturing en energieopslag en voor mogelijkheden van collectief energiemanagement binnen energy hubs op bedrijventerreinen.

Gerelateerde blogs

Shell: Vol gas op scope 3!?

Shell: Vol gas op scope 3!?

In november 2024 won Shell het hoger beroep tegen Milieudefensie. Het hof vond dat Shell niet gehouden kan worden aan een specifieke uitstootreductie. Shell wil echter wel zijn best doen voor het klimaat en wil in 2050 een “net-zero energy business” zijn. Dit betekent...

Lees meer
Groene waterstof: Eggs in two baskets

Groene waterstof: Eggs in two baskets

In het Financieele Dagblad werd eind januari '25 de olifant in de kamer benoemd: Nederland verwacht teveel van zijn groene-waterstofproductie. Het vorige kabinet ambieerde voor 2032 8 GW aan elektrolysecapaciteit - een verdubbeling van het doel uit het Klimaatakkoord...

Lees meer
Elektriciteitskosten in industrie: Europa is de weg

Elektriciteitskosten in industrie: Europa is de weg

De elektriciteitsrekening, inclusief de nettarieven, is voor grootverbruikers in Nederland flink hoger dan daarbuiten, aldus een Kamerbrief van de ministers van EZK. Is het een goed idee daarom nettarieven voor het bedrijfsleven te harmoniseren met buurlanden? Het...

Lees meer