Energiehubs: Een oplossing voor netcongestie? 

De energietransitie is in volle gang en steeds meer bedrijven willen overstappen op duurzame energiebronnen. Dit leidt echter tot een toenemende druk op het elektriciteitsnet, met name op bedrijventerreinen. Energiehubs lijken een veelbelovende oplossing, maar de inpassing ervan in het elektriciteitsnet is complexer dan het lijkt. In deze blog leg ik uit waarom. 

Wat is een energiehub?

Een energiehub is een afgebakend gebied, bijvoorbeeld een bedrijventerrein, waar bedrijven samenwerken om hun energieverbruik te optimaliseren. Dit doen ze door:

  • Eigen opwek: Zonnepanelen of windturbines plaatsen om zelf energie op te wekken.
  • Verbruik vergroten: Energie-intensieve processen afstemmen op momenten met veel zon of wind.
  • Minder terugleveren: Overtollige energie opslaan in batterijen of gebruiken voor andere processen.

De uitdagingen van energiehubs

Energiehubs kunnen de schaarse netcapaciteit efficiënter benutten, maar er zijn ook uitdagingen:

  • Veranderende vraag: Door slim laden en energieopslag verschuiven pieken in de stroomvraag. Dit kan leiden tot overbelasting op momenten met weinig zon, vooral op het hoogspanningsnet.
  • Toenemende netbelasting: Zelfs zonder samenwerking kan de netbelasting toenemen door de groei van duurzame energiebronnen.

Hoe maken we energiehubs succesvol?

Om energiehubs succesvol te integreren in het elektriciteitsnet, moeten we grip krijgen op de stroomvraag overdag. Netbeheerders werken daarom aan voorwaarden voor de inpassing van energiehubs, zoals:

  • Flexibiliteit: Bedrijven moeten bereid zijn hun energieverbruik aan te passen aan de beschikbaarheid van duurzame energie.
  • Slimme technologie: Inzet van slimme meters en software om vraag en aanbod optimaal op elkaar af te stemmen.
  • Samenwerking: Goede afspraken tussen netbeheerders, energieleveranciers en bedrijven binnen de energiehub.

 

Energiehubs bieden kansen om de energietransitie te versnellen en netcongestie te verminderen. Echter, een succesvolle implementatie vereist zorgvuldige planning en samenwerking tussen alle betrokken partijen. Alleen dan kunnen we de voordelen van energiehubs optimaal benutten.

Over Heleen

Met veel plezier werk ik als zelfstandig adviseur energietransitie voor overheden, bedrijven en andere partijen. In mijn advieswerk bouw ik op ruim twintig jaar ervaring in een reeks aan organisaties en met uiteenlopende energiethema’s.

Als consultant bij TNO en Guidehouse deed ik veel strategisch en beleidsvoorbereidend werk rond energie en klimaat voor o.a. de Europese Commissie, ministeries, energiebedrijven, ontwikkelings- en commerciële banken.

Bij netbeheerder TenneT werkte ik aan flexibilisering van het energiesysteem ten behoeve van balanshandhaving en congestiemanagement, met aandacht voor industriële vraagsturing en energieopslag en voor mogelijkheden van collectief energiemanagement binnen energy hubs op bedrijventerreinen.

Gerelateerde blogs

Shell: Vol gas op scope 3!?

Shell: Vol gas op scope 3!?

In november 2024 won Shell het hoger beroep tegen Milieudefensie. Het hof vond dat Shell niet gehouden kan worden aan een specifieke uitstootreductie. Shell wil echter wel zijn best doen voor het klimaat en wil in 2050 een “net-zero energy business” zijn. Dit betekent...

Lees meer
Groene waterstof: Eggs in two baskets

Groene waterstof: Eggs in two baskets

In het Financieele Dagblad werd eind januari '25 de olifant in de kamer benoemd: Nederland verwacht teveel van zijn groene-waterstofproductie. Het vorige kabinet ambieerde voor 2032 8 GW aan elektrolysecapaciteit - een verdubbeling van het doel uit het Klimaatakkoord...

Lees meer
Elektriciteitskosten in industrie: Europa is de weg

Elektriciteitskosten in industrie: Europa is de weg

De elektriciteitsrekening, inclusief de nettarieven, is voor grootverbruikers in Nederland flink hoger dan daarbuiten, aldus een Kamerbrief van de ministers van EZK. Is het een goed idee daarom nettarieven voor het bedrijfsleven te harmoniseren met buurlanden? Het...

Lees meer