Energie delen: Van last naar lust? 

De nieuwe Energiewet maakt het mogelijk om in Nederland energie te delen binnen energiegemeenschappen. Een mooi initiatief, maar hoe werkt dat in de praktijk? In deze blog duik ik in de wereld van energiedelen en de uitdagingen die daarbij komen kijken.

Energie delen: de basis

Energiedelen houdt in dat leden van een energiegemeenschap, zoals bewoners van een wijk of kleine bedrijven op een bedrijventerrein, lokaal opgewekte energie met elkaar delen. Die kan bijvoorbeeld worden opgewekt via zonnepanelen op daken of een windmolen in de buurt.

De nieuwe Energiewet biedt hiervoor een kader, maar er zijn nog veel praktische vragen te beantwoorden. Hoe zit het met de verdeling van kosten en baten? Welke contracten zijn nodig? En hoe zorgen we ervoor dat het systeem eerlijk en transparant is?

Energiecoöperatie Blijstroom: een voorbeeld

Een concreet voorbeeld is Energiecoöperatie Blijstroom in Rotterdam. Deze coöperatie wil goedkope zonnestroom leveren aan huurders van SKAR kunstateliers. Om dit te realiseren, moeten er verschillende vraagstukken worden aangepakt:

  • Verdienmodel: Hoe kan de coöperatie een eerlijke prijs vragen voor de opgewekte energie en tegelijkertijd de stroom betaalbaar houden voor de afnemers?
  • Contracten: Welke overeenkomsten en contractaanpassingen zijn nodig tussen de coöperatie, de ateliers en de netbeheerder?
  • Wetgeving: Hoe voldoet het initiatief aan de eisen van artikel 2.30 van de Energiewet?

De uitdagingen van energie delen

Energie delen is een complex proces met diverse uitdagingen:

  • Techniek: Er is een meetinrichting nodig om opgewekte en gedeelde energie te kunnen monitoren en verrekenen.
  • Financiën: De investeringskosten en de verdeling van de opbrengsten moeten helder zijn voor alle deelnemers.
  • Regelgeving: De wet- en regelgeving rondom energiedelen is nog in ontwikkeling.

De toekomst van energie delen

Ondanks de uitdagingen biedt energie delen veelbelovende kansen:

  • Duurzame energie: Stimuleert de opwek van lokale, duurzame energie.
  • Lagere kosten: Kan leiden tot lagere energiekosten voor de deelnemers.
  • Betrokkenheid: Vergroot de betrokkenheid van burgers en bedrijven bij de energietransitie.

Energie delen is een belangrijke stap richting een duurzame energievoorziening. Het is echter cruciaal om de praktische en juridische aspecten goed te regelen. Met de juiste aanpak kan energie delen leiden tot een eerlijker, schoner en betaalbaarder energiesysteem voor iedereen.

Over Heleen

Met veel plezier werk ik als zelfstandig adviseur energietransitie voor overheden, bedrijven en andere partijen. In mijn advieswerk bouw ik op ruim twintig jaar ervaring in een reeks aan organisaties en met uiteenlopende energiethema’s.

Als consultant bij TNO en Guidehouse deed ik veel strategisch en beleidsvoorbereidend werk rond energie en klimaat voor o.a. de Europese Commissie, ministeries, energiebedrijven, ontwikkelings- en commerciële banken.

Bij netbeheerder TenneT werkte ik aan flexibilisering van het energiesysteem ten behoeve van balanshandhaving en congestiemanagement, met aandacht voor industriële vraagsturing en energieopslag en voor mogelijkheden van collectief energiemanagement binnen energy hubs op bedrijventerreinen.

Gerelateerde blogs

Shell: Vol gas op scope 3!?

Shell: Vol gas op scope 3!?

In november 2024 won Shell het hoger beroep tegen Milieudefensie. Het hof vond dat Shell niet gehouden kan worden aan een specifieke uitstootreductie. Shell wil echter wel zijn best doen voor het klimaat en wil in 2050 een “net-zero energy business” zijn. Dit betekent...

Lees meer
Groene waterstof: Eggs in two baskets

Groene waterstof: Eggs in two baskets

In het Financieele Dagblad werd eind januari '25 de olifant in de kamer benoemd: Nederland verwacht teveel van zijn groene-waterstofproductie. Het vorige kabinet ambieerde voor 2032 8 GW aan elektrolysecapaciteit - een verdubbeling van het doel uit het Klimaatakkoord...

Lees meer
Elektriciteitskosten in industrie: Europa is de weg

Elektriciteitskosten in industrie: Europa is de weg

De elektriciteitsrekening, inclusief de nettarieven, is voor grootverbruikers in Nederland flink hoger dan daarbuiten, aldus een Kamerbrief van de ministers van EZK. Is het een goed idee daarom nettarieven voor het bedrijfsleven te harmoniseren met buurlanden? Het...

Lees meer