Elektrische voertuigen: Een sleutelrol 

De energietransitie stuit op een groeiend probleem: netcongestie. Met hernieuwbare energiebronnen die tegen 2030 naar verwachting 66-80% van de elektriciteitsvoorziening in Nederland zullen leveren, wordt de druk op het net steeds groter. Elektrische mobiliteit, in de vorm van Vehicle-to-Grid-technologie (V2G) en netbewuste laden, kan een cruciale bijdrage leveren aan het oplossen van deze uitdaging.

Vehicle-to-Grid: batterijen als energieopslag  

De batterij in een elektrische voertuig (EV) is vergelijkbaar met de  dagelijkse stroombehoefte van een huishouden (ca. 10 kWh). Dit biedt een unieke kans: straten vol met EV’s kunnen fungeren als flexibele energieopslag voor het elektriciteitsnet.  V2G-technologie heeft dus potentie:

  • Lage kosten: Hoewel V2G-technologie relatief nieuw is, zijn de kosten voor integratie in EV’s beperkt. Een upgrade kost slechts enkele honderden euro’s per voertuig. 
  • Beperkte slijtage: Bezorgdheid over batterijdegradatie is onterecht. Het ontladen via V2G thuis belast de batterij minder dan bij snelweggebruik, waardoor de impact op de levensduur minimaal is.  
  • Standaarden onderweg: Standaardisatie van tweezijdige laadstations komt over enkele jaren aan. In landen zoals Zuid-Korea is V2G al succesvol, maar in Europa, met zijn veelheid aan technologieën en aanbieders, zijn duidelijke standaarden nodig. 

Netbewust laden: direct resultaat  

Naast V2G biedt netbewust laden al op korte termijn verlichting voor het net. Bewezen is dat via tijdsgebonden elektriciteitstarieven het laden van EV’s vaker naar daluren wordt verschoven. Toch wordt netbewust nog weinig toegepast. Dit komt door:  

  • Gebrek aan financiële prikkels: Energieprijzen voor consumenten zijn vaak vast, inclusief netkosten en belastingen. Voor leasevoertuigen gelden all-in tarieven. Dynamische prijscontracten en handige apps kunnen dit veranderen.  
  • Vroege marktfase: Laadinfrastructuur wordt door pioniers gerealiseerd. Zij lopen vaak tegen opstartproblemen aan en verdienen graag hun investering snel terug. Experimenten met tweezijdige laadpalen blijven daardoor nog buiten beeld. 
  • Weinig urgentie: Weinig mensen ervaren directe noodzaak om over te stappen op netbewust laden. Hoewel ongewenst, zouden lokale stroomstoringen leiden tot grotere urgentie  en een versnelde introductie van netbewust laden.  

Pak het potentieel

Elektrische voertuigen kunnen een sleutelrol in duurzame en flexibele energiesystemen. Standaarden voor tweezijdig laden zullen leiden tot bredere marktintroductie van V2G-technologie over enkele jaren. Meer financiële prikkels, dynamische tarieven en een aantrekkelijk aanbod voor netbewust laden door burgers en bedrijven kunnen het net nu reeds verlichten.

Over Heleen

Met veel plezier werk ik als zelfstandig adviseur energietransitie voor overheden, bedrijven en andere partijen. In mijn advieswerk bouw ik op ruim twintig jaar ervaring in een reeks aan organisaties en met uiteenlopende energiethema’s.

Als consultant bij TNO en Guidehouse deed ik veel strategisch en beleidsvoorbereidend werk rond energie en klimaat voor o.a. de Europese Commissie, ministeries, energiebedrijven, ontwikkelings- en commerciële banken.

Bij netbeheerder TenneT werkte ik aan flexibilisering van het energiesysteem ten behoeve van balanshandhaving en congestiemanagement, met aandacht voor industriële vraagsturing en energieopslag en voor mogelijkheden van collectief energiemanagement binnen energy hubs op bedrijventerreinen.

Gerelateerde blogs

Shell: Vol gas op scope 3!?

Shell: Vol gas op scope 3!?

In november 2024 won Shell het hoger beroep tegen Milieudefensie. Het hof vond dat Shell niet gehouden kan worden aan een specifieke uitstootreductie. Shell wil echter wel zijn best doen voor het klimaat en wil in 2050 een “net-zero energy business” zijn. Dit betekent...

Lees meer
Groene waterstof: Eggs in two baskets

Groene waterstof: Eggs in two baskets

In het Financieele Dagblad werd eind januari '25 de olifant in de kamer benoemd: Nederland verwacht teveel van zijn groene-waterstofproductie. Het vorige kabinet ambieerde voor 2032 8 GW aan elektrolysecapaciteit - een verdubbeling van het doel uit het Klimaatakkoord...

Lees meer
Elektriciteitskosten in industrie: Europa is de weg

Elektriciteitskosten in industrie: Europa is de weg

De elektriciteitsrekening, inclusief de nettarieven, is voor grootverbruikers in Nederland flink hoger dan daarbuiten, aldus een Kamerbrief van de ministers van EZK. Is het een goed idee daarom nettarieven voor het bedrijfsleven te harmoniseren met buurlanden? Het...

Lees meer