Over de inzet van batterijen bestaan bij een breder publiek enkele misverstanden, zoals:
- Netbeheerders hebben batterijen nodig voor flexibiliteit – Flexibiliteit kan ook geleverd worden door verschuiving van stroomvraag in de tijd of het aftoppen van teveel hernieuwbare opwek.
- Alle overtollige hernieuwbare energie moet worden opgeslagen – Ook dit is onjuist. Afschakeling van hernieuwbare opwek (curtailment) is soms efficiënter.
Het nut van batterijen
Evengoed kunnen batterijen op verschillende manieren nut hebben voor het energiesysteem::
- Zelfvoorziening – Batterijen kunnen bijdragen aan een grotere zelfvoorziening bij huishoudens en bedrijven, ze kunnen backup vermogen leveren en helpen kosten voor teruglevering van eigen opwek te verlagen
- Balanshandhaving – Batterijen worden gebruikt om reservevermogen te leveren aan landelijk netbeheerder TenneT om de netfrequentie constant te houden, of om programmaverantwoordelijke partijen (zoals je energiebedrijf) te helpen de eigen portfolio van vraag en aanbod in balans te houden.
- Congestiemanagement – Bij inzet binnen bedrijven of huishoudens, achter de meter, kunnen batterijen helpen om vraag- of aanbodpieken af te vlakken. Die rol kunnen ze ook spelen binnen collectieve energiemanagementsystemen.
Hoe het niet moet
De inzet van batterijen kan ook negatief uitwerken, op de volgende manieren:
- Verergeren congestie – Als teveel batterijen in een gebied tegelijk op hetzelfde prijssignaal van TenneT reageren, kunnen ze vraag- of aanbodpieken veroorzaken en zo netcongestie vergroten.
- Verstoren netfrequentie – Als batterijen te snel reageren op prijssignalen en allemaal ineens met vol vermogen op- of afgeschakeld worden, beïnvloedt dat de netfrequentie negatief.
- Demping prijssignaal – Een te grote toename van het batterijaanbod kan leiden tot marktverzadiging en demping van prijsfluctuaties, waardoor het verdienvermogen van batterijen onder druk komt te staan.
Een verstandige inzet van batterijen
Hoewel het aantrekkelijk is voor marktpartijen om geld te verdienen met batterijen, is het systeem daar dus niet altijd bij gebaat. Zeker is dat inzet voor een grotere zelfvoorziening bij bedrijven en huishoudens altijd bijdraagt aan een robuust systeem voor een duurzame toekomst!