Elektriciteitskosten in industrie: Europa is de weg

De elektriciteitsrekening, inclusief de nettarieven, is voor grootverbruikers in Nederland flink hoger dan daarbuiten, aldus een Kamerbrief van de ministers van EZK. Is het een goed idee daarom nettarieven voor het bedrijfsleven te harmoniseren met buurlanden? Het antwoord is nee; eenzijdig harmoniseren is zinloos.

Wat is er voor stroomkosten voor de industrie geregeld in België, Duitsland en Frankrijk?

  • Energie-intensieve sectoren als metaal, chemie en papier worden daar gecompenseerd voor de CO2-kosten van hun stroomverbruik. 
  • Ook gelden vrijstellingen van nettarieven – ten laste van andere verbruikers – en fiscale vrijstellingen. 

Hoe zit het in Nederland?

  • De compensatie voor CO2-kosten in de stroomprijs is hier in 2023 afgeschaft. 
  • De volumekorting (van max 90%) op het nettarief voor grootverbruikers met een gelijkmatig stroomverbruik is ook gestopt.

Daardoor bestaan grote verschillen in de elektriciteitsrekening voor grootverbruikers:

  • In Duitsland en Vlaanderen is die resp. 52% en 41% lager dan in Nederland. Zonder de vergoeding voor CO2-kosten zouden de kosten 15% lager uitvallen. 
  • Met Frankrijk zijn de verschillen nog groter, doordat de Franse industrie voordelig toegang tot kernenergie en lage nettarieven heeft. 

Deze verschillen tellen in sectoren waar gas- en elektriciteitskosten samen zomaar 10% van de productiewaarde uitmaken. Sommigen willen daarom grootverbruikerstarieven met buurlanden eenzijdig harmoniseren door het opnieuw invoeren van vrijstellingen. Dat is een slecht idee, want:

  • Verduurzaming vereist dat maatschappelijke kosten tot uitdrukking moeten komen in prijzen voor producten. Daarbij passen de afschaffing van de indirecte CO2-kostencompensatie en van de volumekorting voor grootverbruikers. 
  • Kostenreflectiviteit betekent dat nettarieven alle netkosten moeten dekken. Vrijstellingen voor de industrie betekenen hogere nettarieven voor (armlastige) huishoudens. De staat heeft weinig geld om bij te springen.  

Er is ook goed nieuws. Tariefstructuren worden de komende jaren aangepast om flexibel stroomgebruik goedkoper te maken. ACM heeft hier uitgangspunten voor vastgesteld. Voor het hoogspanningsnet gelden al hogere tarieven in piekuren. Ook wordt de invoering van een invoedingstarief onderzocht. Hierdoor zouden (sommige) producenten meebetalen aan het net en de kosten daarvoor doorberekenen aan afnemers in binnen-  én buitenland. 

Verder zal de Europese CO2-grensheffing vanaf 2026 goed uitpakken voor de Nederlandse industrie. De heffing maakt de invoer van energie-intensieve producten duurder. Zo verbetert ze de concurrentiepositie van juist de Nederlandse industrie, die veel naar EU-lidstaten exporteert. 

Samen voorwaarts in Europa

Europese samenwerking is cruciaal voor duurzame energie, goede interconnecties, uitwisseling van groene waterstof en biomethaan. Om hoge energiekosten voor de industrie op te lossen, is harmonisering een goed idee, maar niet als die eenzijdig is. Dat vereist dus vooral, voor regering en Kamer, een beslissing over een heet politiek hangijzer: meer Europa.

Ministerie EZK, 2024. Kamerbrief uitkomsten onderzoek elektriciteits- en netwerkkosten industrie. 3 april 2024.

Over Heleen

Met veel plezier werk ik als zelfstandig adviseur energietransitie voor overheden, bedrijven en andere partijen. In mijn advieswerk bouw ik op ruim twintig jaar ervaring in een reeks aan organisaties en met uiteenlopende energiethema’s.

Als consultant bij TNO en Guidehouse deed ik veel strategisch en beleidsvoorbereidend werk rond energie en klimaat voor o.a. de Europese Commissie, ministeries, energiebedrijven, ontwikkelings- en commerciële banken.

Bij netbeheerder TenneT werkte ik aan flexibilisering van het energiesysteem ten behoeve van balanshandhaving en congestiemanagement, met aandacht voor industriële vraagsturing en energieopslag en voor mogelijkheden van collectief energiemanagement binnen energy hubs op bedrijventerreinen.

Gerelateerde blogs

Shell: Vol gas op scope 3!?

Shell: Vol gas op scope 3!?

In november 2024 won Shell het hoger beroep tegen Milieudefensie. Het hof vond dat Shell niet gehouden kan worden aan een specifieke uitstootreductie. Shell wil echter wel zijn best doen voor het klimaat en wil in 2050 een “net-zero energy business” zijn. Dit betekent...

Lees meer
Groene waterstof: Eggs in two baskets

Groene waterstof: Eggs in two baskets

In het Financieele Dagblad werd eind januari '25 de olifant in de kamer benoemd: Nederland verwacht teveel van zijn groene-waterstofproductie. Het vorige kabinet ambieerde voor 2032 8 GW aan elektrolysecapaciteit - een verdubbeling van het doel uit het Klimaatakkoord...

Lees meer
Elektrische voertuigen: Een sleutelrol 

Elektrische voertuigen: Een sleutelrol 

De energietransitie stuit op een groeiend probleem: netcongestie. Met hernieuwbare energiebronnen die tegen 2030 naar verwachting 66-80% van de elektriciteitsvoorziening in Nederland zullen leveren, wordt de druk op het net steeds groter. Elektrische mobiliteit, in de...

Lees meer